Aktualnie jesteś: strona główna > aktualności > Praca dla mistrza patelni!

Formularz zgłoszeniowy

* - pola
obowiązkowe

Rzetelna firma
A A A

Aktualności

Praca dla mistrza patelni!

18.05.2017

 

Pasja do gotowania może być przepustką do atrakcyjnych zarobków. Zwłaszcza dla doświadczonych kucharzy, którzy znają języki obce. Ofert z zagranicznych rynków pracy nie brakuje, również z renomowanych lokali gastronomicznych.

 

– Na północy Norwegii dominuje kuchnia, której podstawowymi składnikami są owoce morza lub lokalnie pozyskiwane mięsa: jagnięcina, baranina, renifery czy ryby. Częstym posiłkiem jest również lokalna potrawa bacalao, której głównym składnikiem jest suszony dorsz, zwany klippfisk – opisuje Frank Vegar Esperø z Jobbvikar AS. Jednak zapotrzebowanie na kucharzy jest nie tylko w tym kraju. Po kandydatów zgłaszają się pracodawcy m.in. z Wielkiej Brytanii, Niemiec, Austrii, Francji, Hiszpanii czy Cypru. W tym gronie nie brakuje też rozpoznawalnych restauratorów. Standardowo ich nazwiska nie są ujawniane na początku rekrutacji, dopiero z czasem odkrywane są karty. Część miejsc pracy jest do obsadzenia w hotelach cztero- i pięciogwiazdkowych. Zarabiać można też w kantynach pracowniczych, popularnych sieciach fast foodu, domach opieki, na stacjach benzynowych, podczas obsługi różnych wydarzeń (np. sportowych), a także na statkach pasażerskich.

 

Szerokie menu

Pytania o przyrządzanie wskazanych potraw czy przygotowanie menu według wskazanych wytycznych to częste elementy spotkań rekrutacyjnych z kucharzami. Zdarza się, że aplikujący musi przesłać filmik przedstawiający jego umiejętności kulinarne. Część dostarcza zdjęcia czy prezentacje swoich popisowych dań. Przeważnie są to fotografie tych osób w strojach firmowych, aby uwiarygodnić przebieg dotychczasowej kariery zawodowej. – Kandydaci podlegają szczegółowej weryfikacji w pierwszej kolejności poprzez kontakt z byłymi pracodawcami. Ich umiejętności praktyczne mogą zaś być weryfikowane za granicą w trakcie dnia próbnego. Wielu pracodawców, decydując się na podjęcie współpracy z daną osobą, pokrywa koszty przejazdu w celu zorganizowania takiego sprawdzianu – mówi Rafał Olejarczyk z agencji pośrednictwa pracy Picart International.

Chętni muszą się też nastawić na rozmowę w języku obcym. Standardowo trzeba się nim posługiwać w stopniu komunikatywnym. – Rekruterzy sprawdzają m.in. zasób słownictwa branżowego. Znajomość języka obcego jest konieczna do zarządzania personelem. Ponadto przydaje się, kiedy trzeba dokonać zamówienia artykułów potrzebnych do kuchni – opisuje Magdalena Biskup z agencji pracy tymczasowej Sempre.

 

Kuchenna przeszłość

– Kandydaci ubiegający się o stanowisko kucharza w Norwegii muszą się pochwalić wykształceniem gastronomicznym oraz co najmniej trzy- lub pięcioletnim doświadczeniem zawodowym zdobytym w hotelach lub restauracjach. Weryfikowane są kursy, świadectwa pracy, referencje oraz opinia, jaką kandydaci pozostawili po sobie w ostatnich miejscach pracy – mówi Łukasz Świerad z Jobbvikar AS. Podobnie sytuacja wygląda przy naborze w innych państwach. Nie zawsze trzeba mieć dyplom ze szkoły gastronomicznej, ale należy się nastawić na zdobywanie wiedzy i podnoszenie kwalifikacji zawodowych. Część pracodawców oczekuje doświadczenia w konkretnej kuchni, np. azjatyckiej, włoskiej, francuskiej czy śródziemnomorskiej.

 

Gotuj się do pracy

Standardowa dniówka kucharza zależy m.in. od kraju i miejsca pracy. Również od pory roku, widoczne to jest zwłaszcza w przypadku restauracji lub hoteli położonych w kurortach. – Inaczej wygląda sytuacja w wysokim sezonie, inaczej natomiast poza sezonem. Rytm pracy i przerw w restauracji hotelowej jest wyznaczany przez posiłki serwowane w ciągu dnia. Obowiązki można wykonywać z przerwami od godzin porannych do wieczora, ewentualnie w systemie zmianowym – mówi rekruterka, Dorota Garstka. Dodaje, że najbardziej intensywny dzień pracy mają kucharze na rzecznych statkach wycieczkowych. Dla nich typowy harmonogram obejmuje siedem dni pracy w tygodniu.

 

Przykładowe wynagrodzenia

Stanowisko

Miejsce pracy

Wynagrodzenie

Kucharz (dom gościnny)

Niemcy

od 10 euro brutto/godz.

Kucharz (hotel)

Niemcy

od 8,84 euro brutto/godz.

Kucharz (hotel)

Niemcy

10–12 euro brutto/godz.

Kucharz (restauracja w hotelu, sezon)

Hiszpania

od 707,6 euro brutto miesięcznie

Kucharz (różne lokalizacje)

Norwegia

min. 165,4 koron brutto/godz.

 

Marcin Gazda, autor miesięcznika Praca za granicą i serwisu www.pracazagranica.pro


do góry

Aktualności

Bariery dla polskich przedsiębiorców za granicą

Coraz większe zainteresowanie wśród przedsiębiorców budzi eksport towarów za granicę. Wcześniej był on popularny jedynie wśród dużych firm. Obecnie również przedsiębiorcy małych i średnich firm decydują się na ten krok, widząc w nim szansę na większy zarobek.

Sprzedaż wysyłkowa do innych krajów Unii Europejskiej

Zasady opodatkowania sprzedaży wysyłkowej dla przedsiębiorców prowadzących działalność na terenie Unii Europejskiej dokonujących sprzedaży konsumentom oraz innym przedsiębiorcom.

Bezpłatny biuletyn

Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Fabrycznej we Wrocławiu VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego.
Kapitał zakładowy Spółki: 162.000 zł w całości opłacony.

Europejskie Centrum Podatkowe Sp. z o.o. Spółka Doradztwa Podatkowego © 2011. All rights reserved.
Design by Necon Agencja Kreatywna, wykonanie: agencja interaktywna cyberstudio.pl, cms: abeon.pl

MAPA STRONY   |   POLITYKA PRYWATNOŚCI   |   POLITYKA COOKIES

ecpodatkowe.pl on Facebook